Mones de Pasqua

Mones de Pasqua

L’origen d’aquest típic de la rebosteria espanyola

A tots ens encanta la tradicional Mona de Pasqua, un aliment típic de la rebosteria espanyola, però pocs sabem a què hem aquesta tradició tan especial que té lloc a les regions murciana, valenciana, catalana, aragonesa i castellanomanxega. En altres regions com Galícia, Jaén i Astúries se serveix un aliment similar diu tortell, Roscó de Pasqua, peragata o bolla.

El nom prové de la munna o mouna, terme àrab que significa «provisió de la boca», regal que els musulmans feien als seus senyors. La mona és unes postres de gran tradició a tota la Mediterrània. Aquest dolç està associat a les festes de Setmana Santa, tot i que es pot trobar durant tot l’any en les diferents confiteries de la capital murciana.

Tradicionalment el padrí regala la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua, després de missa. El Dilluns de Pasqua és tradició que es reuneixin dues o tres famílies o un grup d’amics i que vagin a menjar la mona junts a algun lloc, en un festí en el qual no falten les costelles de xai, conill a la brasa, paella i , sobretot, el vi.

En moltes poblacions les pastisseries competeixen per exhibir en el seu aparador l’escultura de xocolata més espectacular, que pot ser una maqueta d’un edifici, una figura d’un personatge popular o un conjunt de pastissos amb figures de xocolata. Aquest aliment propi del dilluns de Pasqua, la mona, i el costum de fer una sortida al camp per menjar-ho en família ha acabat donant nom al dia, que per a molts és “El dia de la Mona“.

Publicado en: Belcan | Brioixeria Tradicional, Campanyes / Celebracions Especials, Mones de Pasqua

Deja un comentario (0) ↓

Dejar un comentario