L’origen del Mantecado

L’origen del Mantecado

Com neix aquest dolç nadalenc?

Com tots sabeu, el mantecado és un dolç típic de la rebosteria espanyola, caracteritzat per ser pastat amb mantega de porc i consumit durant tot l’any, especialment per Nadal. Així, en Belcan, com a Fabricants i Distribuïdors de Mantecados, elaborem aquest dolç nadalenc cada any.

El seu origen és andalús, encara que no se sap exactament d’on, uns diuen que d’Estepa i altres d’Antequera. No obstant això, el que està clar és que, amb el pas dels anys, la seva popularitat s’ha estès a altres regions i localitats d’Espanya, en què s’elaboren mantegades de qualitat com a Rute, Toledo o a la província de Valladolid.

L’origen del mantecado data del segle XVI, quan hi havia un gran excedent de cereals i mantega de garrí que es donava en aquesta part d’Andalusia. Així, tot apunta que va ser Antequera on es va elaborar l’originària recepta del mantecado. I és que en aquells temps Estepa tenia una notable cabanya de bestiar porcí que pasturava lliurement en grans extensions d’alzinar. Més tard, al segle XVIII, els arbres van ser eliminats per les tropes franceses per evitar que s’amaguessin els guerrillers i posteriorment els bandolers. És en aquest moment quan neix el paisatge tal com ara es coneix, convertint-se en una plana per cultivar el cereal.

L’inici de la comercialització del mantecado es va produir al segle XIX quan Filomena Micaela Ruiz Téllez, coneguda pel sobrenom “La Colchona”, se’ls donés al seu marit, que era transportista d’Estepa a Còrdova, perquè els vengués en els mercats pels quals passava. L’èxit de Micaela es va basar en una millora senzilla al mateix temps que enginyosa: assecar-los. Gràcies a això, el mantecado resisteix millor el transport i emmagatzematge, i també augmenta el període en què el mantecado conserva les seves qualitats com si acabés de sortir del foc.

El 1889 hi havia al voltant de quinze cases en Estepa que s’havien convertit en petites fàbriques i poc a poc es van anar obrint a mercats cada vegada més llunyans. El 2011, va ser nomenat denominació d’origen protegida.

No és d’estranyar que després de tant de temps, hagin anat apareixent altres varietats i tipus de mantegades en funció de la seva forma i elaboració i, per això, podem parlar de:

Mantecado d’artesania: modelat a mà. Pot incloure sèsam i essència de canyella.

Mantecado de canyella i sèsam: amb sèsam i essència de canyella, però de fabricació industrial.

Mantecado d’ametlla: amb ametlla triturada o en pols.

Mantecado doble de canyella: mantecado artesà típic d’Antequera.

Mantecado de xocolata: amb gust de xocolata.

Mantecado de llimona: amb el sabor de ratlladura de llimona.

Mantecado de pasta de full o hojaldrina: compost per fines làmines de pasta de full i empolvorat amb sucre glacé.

D’altra banda, el polvoró és una especialitat inclosa dins dels mantegades, però en l’elaboració no només es fan servir els ingredients característics dels mantegades, sinó que, a més, porta sempre ametlla en diferents proporcions. A més, presenta una forma més allargada, ovalada que els mantegades i va recobert de sucre en pols o sucre llustre.

Publicado en: Belcan | Brioixeria Tradicional, Campanyes / Celebracions Especials, Fabricants i Distribuïdors de Brioixeria i Rebosteria Tradicional, Mantecados

Deja un comentario (0) ↓

Dejar un comentario