La Mona

La Mona

L’origen d’aquest dolç de Setmana Santa

La Mona de Pasqua és un aliment típic de la rebosteria espanyola que la majoria de nosaltres mengem per Setmana Santa. No obstant això, pocs sabem el perquè d’aquesta tradició tan especial que té lloc a les regions murciana (on es pot trobar tot l’any), valenciana, catalana, aragonesa i castellanomanxega. A més, i encara que no li diguin Mona, en altres regions com Galícia, Jaén i Astúries se serveix un aliment similar anomenat tortell, peragata o bolla.

Però saps d’on prové el seu nom? De la munna o mouna, terme àrab que significa «provisió de la boca», regal que els musulmans feien als seus senyors.

Tradicionalment, el padrí regala la Mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua, després de missa. El Dilluns de Pasqua és tradició que es reuneixin la família o un grup d’amics, i que vagin a menjar la Mona junts a algun lloc, en un festí en el qual no falten les costelles de xai, conill a la brasa, paella i, sobretot, el vi. Evidentment, es tracta d’una tradició que ha anat variant amb el pas dels anys i, cada vegada són més famílies les que decideixen regalar la Mona als més petits de casa, independentment de les seves creences religioses.

A més, les pastisseries competeixen per exhibir en el seu aparador l’escultura de xocolata més espectacular, que pot ser una maqueta d’un edifici, una figura d’un personatge popular o un conjunt de pastissos amb figures de xocolata.

Aquest aliment propi del dilluns de Pasqua, la Mona, i el costum de fer una sortida al camp per menjar-ho en família ha acabat donant nom al dia, que per a molts és “El Dia de la Mona”.

I tu, com celebres el Dia de la Mona?

:)

Publicado en: Campanyes / Celebracions Especials, Mones de Pasqua

Deja un comentario (0) ↓

Dejar un comentario